OSS - De gezamenlijke ontwikkeling van een 'mannenpil' door geneesmiddelenfabrikant Organon en de Duitse branchegenoot Schering is mislukt. De bedrijven verwachten niet dat de tot nu toe behaalde resultaten zullen leiden tot een anticonceptiemiddel voor mannen. Dat heeft Organon dinsdag bekendgemaakt.

Organon en Schering werken sinds eind 2002 gezamenlijk aan een anticonceptiemiddel voor mannen. Dat voorzag in een combinatie van een jaarlijks te injecteren implantaat en driemaandelijkse injecties die de spermaproductie onderdrukken. Het onderzoek is halverwege de ontwikkeling (fase twee) gestrand.

Volgens een woordvoerster van Organon is gebleken dat vooral de toedieningsvorm mannen afschrikt. Om de drie maanden een injectie halen bij de arts en elk jaar een implantaat in de bovenarm is niet gebruiksvriendelijk genoeg, aldus Monique Mols.

Behoefte

Organon en Schering gaan nu ieder hun eigen weg wat betreft de ontwikkeling van anticonceptie voor mannen. "We blijven er van overtuigd dat er behoefte is aan een mannelijk anticonceptiemiddel", aldus Mols. Beide bedrijven behoren wereldwijd tot de grootste farmaceuten op het gebied van anticonceptie.

De financiële gevolgen van het mislukte 'mannenpil'-project blijven voor Organon beperkt. Dit stelt analist Geert-Jan Hoppers van F. Van Lanschot Bankiers. "Belangrijker is het negatieve effect van dit nieuws op de financiële markten met betrekking tot de pijplijn van Organon."

De marktvorser doelt op de aanstaande beursgang van het farmaceutische bedrijf uit Oss, nu nog onderdeel van chemieconcern Akzo Nobel. De geneesmiddelen die Organon in ontwikkeling heeft, bepaalt in sterke mate de beurswaarde van het bedrijf.