AMSTERDAM - Een nieuwe MRI-scantechniek kan zinloze operaties aan pasgeborenen met verlamming aan armen en schouder (plexus brachialis) voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek waarop kinderneurochirurg Pim van Ouwerkerk van het VU medisch centrum in Amsterdam woensdag promoveert.

Jaarlijks worden tussen zes- en achthonderd kinderen geboren met een zogenoemd plexus brachialis letsel. Bij die kinderen is een zenuwverbinding tussen het ruggenmerg naar de schouder gescheurd of uit het ruggenmerg losgeraakt. Dit kan gebeuren bij een lastige bevalling. In 80 procent van de gevallen herstelt de verlamming spontaan.

Transplantatie

Gebeurt dat niet, is een ingewikkelde operatie nodig, als het kind vier maanden oud is. Daarbij worden de uit elkaar gescheurde zenuwen met een transplantatie weer met elkaar verbonden. De transplantatie gebeurt met een zenuw uit de kuit van het kind.

Deze operatie heeft echter alleen zin als de zenuw aan het ruggenmerg is verbonden. Met de tot nu toe gebruikelijke onderzoekstechnieken was dat echter niet altijd goed te zien. De nieuwe MRI-techniek maakt dat wel mogelijk.

Litteken

Ouwerkerk ontdekte bovendien dat het mogelijk is om de kuitzenuw van het patiëntje met een kijkoperatie te verwijderen. Dat levert een minder groot litteken op.