AMSTERDAM - De zomer weet van geen wijken. Met een maximumtemparatuur van 27 graden Celsius registreerde De Bilt afgelopen zaterdag de vijftigste zomerse dag van 2006. Het langjarig gemiddelde is 22 dagen. Alleen in 1947 kwamen er meer dagen voor waarin het kwik de grens van 25 graden passeerde, namelijk 64. Dat meldt het KNMI maandag.

Het KNMI verwacht vanaf woensdag weer een sterk hogedruksysteem boven het Europese vasteland. Het gevolg is een krachtige, warme zuidelijke stroming boven onder meer ons land. Daardoor loopt het kwik donderdag en wellicht ook vrijdag nog tot ten minste 25 graden op. Mogelijk boekt De Bilt in de tweede helft van deze week zijn achtste zomerse dag van deze september. Normaal telt deze maand in De Bilt nog één zomerse dag.

Tropisch

De uiterste datum waarop de laatste jaren in ons land nog tropische temperaturen (meer dan dertig graden) zijn waargenomen, is op 19 en 20 september 2003. In Beek werd het toen zelfs nog 31,2 graden. In een verder verleden is ook in oktober nog wel eens de 30 graden overschreden: Sittard noteerde op 10 oktober 1921 een maximum van 30,1 graden.