LONDEN - Amerikaanse wetenschappers hebben voor de kust van de Indonesische provincie Papua tientallen nieuwe vissoorten en koralen ontdekt. Het gaat onder meer om twee nieuwe soorten haaien waarvan er een op zijn vinnen over de zeebodem 'loopt'. Dat berichtte het Britse dagblad The Independent maandag.


Volgens de onderzoekers kent het dunbevolkte kustgebied een ongekende diversiteit aan vissen, weekdieren en koralen. In amper zes weken tijd vonden de wetenschappers meer dan vijftig nieuwe soorten. Ze verwachten de komende tijd nog meer nieuwe ontdekkingen te doen.


Volgens onderzoeksleider Mark Erdmann leven er in het betreffende gebied bijna 50 procent meer soorten koralen dan in het beroemde Great Barrier Reef bij Australië. Ook gaat het om het grootste broedgebied van reuzeschildpadden in de Stille Oceaan.


Erdmann noemt de vondst van de 'soortenfabriek' onovertroffen en verbijsterend. Hij roept de wereld op het gebied bij Papua te beschermen tegen schadelijke menselijke activiteiten, zoals het vissen met dynamiet.