RIJSWIJK - Autistische schoolkinderen, voor wie een hele week op school te onrustig is, kunnen in de toekomst thuis les krijgen via een computer. Dat meldt het Landelijk Netwerk Autisme.

"Terwijl de leerkracht achter zijn laptop met camcorder via een headset instructies geeft en op het schoolbord schrijft, kan de leerling met de muis aanklikken of hij de instructie begrijpt en zijn hand opsteken als hij iets wil vragen of iets op het schoolbord wil schrijven", legt het Netwerk uit.

Volgens de organisatie zijn er op dit moment slechts acht locaties in Nederland waar aangepast onderwijs wordt geboden aan leerlingen met autisme op het niveau van havo/vwo. "Wie hiervoor in aanmerking wil komen, moet verhuizen of lange reistijden voor lief nemen. De scholen die gespecialiseerd zijn in autisme zitten tot aan de nok toe vol en kampen met lange wachtlijsten."

De nieuwe mogelijkheid wordt ontwikkeld door PASSER, een gezamenlijk initiatief van het Landelijk Netwerk Autisme en enkele andere organisaties.