DEN HAAG - Op 24 september begint de ramadan en zullen naar verwachting ruim een miljoen islamitische Nederlanders overdag gaan vasten. Omdat dit aangepaste eetpatroon gevolgen heeft voor hun lichaam en voor hun medicijngebruik is het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) samen met acht andere beroepsorganisaties een voorlichtingscampagne begonnen voor huisartsen, verloskundigen en andere hulpverleners.

Op een speciale internetsite worden zij gewezen op de consequenties van de ramadan voor de gezondheid van mensen. Zo staat er uitgelegd dat orthodoxe islamitische stromingen overdag ook geen medicijnen slikken, terwijl andere moslims daarover twijfelen of wel doorgaan met het slikken van medicijnen.

Veel moslims weten ook niet of zij wel of niet in aanmerking komen voor de regel dat zieke mensen niet hoeven te vasten, meldt de NHG. Zelden wordt bij de beslissing om te stoppen met medicatie een arts of apotheker geraadpleegd. Het aantal patiënten dat vast en trouw gewoon doorgaat met medicijngebruik wordt geschat op 10 tot 20 procent.

Medicijnen

De site wijst er ook op dat sommige moslims tijdens de ramadan liever geen medicijnen slikken of zetpillen gebruiken, maar misschien wel open staan voor andere toedieningsvormen die niet in relatie staan tot het spijsverteringskanaal.

Andere tips variëren van de voorkeur van vastende moslims om in de ochtenduren een afspraak te maken tot de waarschuwing dat ze rekening moeten houden met de ramadan als iemand met maagklachten langs komt.