LONDEN - De Neanderthaler is mogelijk later uitgestorven dan altijd is aangenomen. Uit een nieuwe studie, die deze week in het Britse blad Nature werd gepubliceerd, blijkt dat er mogelijk 24.000 jaar geleden nog Neanderthalers woonden in Gibraltar. Tot op heden werd er altijd van uitgegaan dat de laatste oermens ongeveer 30.000 jaar geleden overleed.

Wetenschappers uit Spanje, Japan, Gibraltar en Groot-Brittannië kwamen tot die conclusie na een onderzoek van zes jaar naar botten die werden aangetroffen in een grot in Gibraltar, een Britse kolonie in het zuiden van het Spaanse schiereiland. Het gaat mogelijk om de overblijfselen van de allerlaatste Neanderthalers.

De vinding zou ook betekenen dat de oermensen mogelijk duizenden jaren hebben samengeleefd met de moderne mens, die 32.000 jaar geleden in Europa verscheen. Het merendeel van de gevonden botten was overigens slechts 30.000 tot 31.000 jaar oud.

Klimaat

Het is altijd onduidelijk geweest waardoor de Neanderthaler is uitgestorven. Uit de studie kan worden opgemaakt dat klimaatverandering mogelijk de belangrijkste oorzaak voor de verdwijning van de oermensen is geweest. Door een sterke daling in temperatuur viel er waarschijnlijk minder te jagen.