WAGENINGEN - Huisdieren krijgen steeds meer aandoeningen, die overeen komen met de kwalen van hun baasjes. Zwaarlijvigheid of obesitas was bijvoorbeeld 25 jaar geleden nog vrijwel onbekend onder honden en katten, maar wordt nu een ware epidemie. En net als bij mensen zorgt het overgewicht voor ziektes als diabetes en vaatklachten.

Dat zegt professor Wouter Hendriks, die donderdagmiddag aan de Wageningen Universiteit zijn intreerede als hoogleraar diervoeding houdt. Volgens Hendriks behandelen mensen hun huisdier steeds meer als zichzelf.

Honden en katten krijgen hapjes tussendoor met veel zetmeel. Sommige dieren eten zelfs zoveel lekkers dat zij vegetariër of zelfs veganist worden, omdat ze geen zin meer hebben in vlees. Vlees eten behoort tot de natuur van die dieren.

Prijsverschil

Baasjes willen hun huisdier graag verwennen met gevarieerde voeding, aldus Hendriks. De huisdiervoedingsindustrie vaart daar wel bij. Voor huisdierenvoeding ofwel petfood betaalt een dierenbezitter zes tot dertig keer zoveel als voor het voer voor landbouwhuisdieren. Het enorme prijsverschil laat zich maar voor een deel verklaren door hogere productiekosten.

Driekwart van alle petfood in de wereld wordt verkocht in Noord-Amerika en Noord-Europa. De 430 miljoen huisdieren in die delen van de wereld eten samen per jaar voor rond 35 miljard euro aan voer op. En de markt is nog niet verzadigd, volgens de professor in Wageningen, want de huisdiervoedingsindustrie groeit nog elk jaar met ongeveer 3 procent.