AMSTERDAM - Ernstige voedselallergieën zijn binnen tien jaar te behandelen met nieuwe medicijnen. Dat heeft immunoloog Ronald van Ree van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam donderdag gezegd op BNR Nieuwsradio.

Vrijwel alle ernstige voedselallergieën, moeten daardoor minder problemen opleveren. Het gaat onder meer om allergieën voor pinda's, vis, gluten en melkproducten.

De eerste tests met patiënten met een pinda-allergie kunnen binnen twee jaar worden afgerond, denkt Van Ree. Hij stelt dat op basis van recente Nederlandse wetenschappelijke successen. De ontwikkeling van medicatie is de volgende stap, die over zeven à acht jaar een feit kan zijn.

Overlijden

Twee procent van de Nederlandse volwassenen en zes tot zeven procent van de kinderen zou lijden aan een voedselallergie. Een klein deel van deze groep kan hier in extreme gevallen aan overlijden.

Mensen met hooikoorts hebben al tientallen jaren baat bij immunotherapie. Daarbij krijgen ze maandelijks een injectie met een zogeheten allergeenextract. Mensen met een voedselallergie zouden hier vanwege de bijwerkingen nauwelijks gebruik van maken. Van Ree: "Het nieuwe is dat als je de eiwitten van de voeding waarmee je behandelt langs biotech-manier maakt, dat je ze dan ook kunt veranderen, zodat ze minder bijwerkingen geven."