AMSTERDAM - Honderden ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen sterven jaarlijks onnodig aan griep. Tienduizenden worden onnodig ziek. Ze worden besmet via het personeel. De oorzaak is dat een klein aantal verplegers de griepprik haalt. Dat concludeert Herman Cools, directeur van een keten van zorginstellingen, woensdag in RTL Nieuws.

De meerderheid van het verplegend personeel zou de twee jaar oude richtlijn om een prik te halen negeren. Slechts tien procent van de verzorgers zou elk jaar een griepprik halen. Veel personeelsleden zouden de prik weigeren omdat ze bang zijn voor de bijwerkingen of een injectie krijgen eng vinden. De prik is overigens niet verplicht.

Volgens Cools worden patiënten snel besmet door personeel doordat er intensief contact is tijdens het wassen en aankleden. De ouderen hebben vaak een slechte weerstand. Elk jaar krijgen tehuizen te maken met griepepidemieën. Om dit tegen te gaan krijgen bewoners van de zorginstellingen een griepprik aangeboden. Vorig jaar werd ruim negentig procent van alle patiënten ingeënt. In tientallen verpleeghuizen wordt voorlichting gegeven.