PARIJS - De extreme zomers die Europa al jaren teisteren, worden steeds onvoorspelbaarder. Volgens een groep Zwitserse wetenschappers die onderzoek naar klimaatverandering hebben gedaan, worden de zomermaanden steeds vaker gekenmerkt door zware regenval óf door hittegolven.

Donderdag publiceren ze hun bevindingen in het Britse wetenschapsblad Nature. Dat klimaatveranderingen zich voordoen, was al langer bekend. Maar het is nu voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de oorzaken van de sterke wisseling van de extreem variërende weersomstandigheden.

Opwarmen

Volgens de onderzoekers is dit te wijten aan de complexe relatie tussen landvochtigheid en de temperatuur van de lucht in combinatie met het opwarmen van de aarde.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans op regen en overstromingen de komende jaren vooral toeneemt in vochtige gebieden. Maar bewoners in droge regio's in vooral Midden- en Oost-Europa kunnen volgens de onderzoekers rekenen op extreme hittegolven en droogte.

Naarmate de temperaturen op de rest van het continent oplopen, kruipt bovendien de hete en droge Zuid-Europese klimaatzone steeds verder naar het noorden. De klimaatveranderingen zouden pas rond de eeuwwisseling hun hoogtepunt bereiken.