LONDEN - Vrouwen die snel achterelkaar kinderen nemen, hebben later meer gezondheidsproblemen en een grotere kans om jong te overlijden dan moeders die hun gezin iets rustiger aan plannen.

Hetzelfde geldt overigens voor vrouwen die helemaal geen kinderen krijgen. Dat blijkt uit een omvangrijke studie aan de Britse School of Hygiene and Tropical Medicine.

De onderzoekers bestudeerden gegevens van verschillende groepen vrouwen, in totaal tienduizenden personen, die tussen 1911 en 1946 werden geboren in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Schade

De problemen van moeders met kinderen met een klein leeftijdsverschil komen volgens de wetenschappers mogelijk voort uit de fysieke en geestelijke uitputting die de zorg voor (kleine) kinderen met zich meebrengt. Ook zouden kort op elkaar volgende zwangerschappen en geboortes de vrouwen lichamelijke schade kunnen toebrengen, zo meldden de Britse media op dinsdag.

Overigens blijkt uit het onderzoek dat ook het hebben van meer dan vier kinderen de gezondheid van de moeder niet ten goede komt. Ook deze vrouwen hebben een grotere kans jong te overlijden.

Tienermoeders

Kinderen krijgen voor je 21ste is ook af te raden. Tienermoeders blijken op een leeftijd van 53 jaar een kans van 11 procent te hebben een depressie te ontwikkelen, terwijl voor vrouwen die later een kind kregen dit risico op 7 procent ligt.

Opmerkelijk is dat oudere moeders, vrouwen die na hun veertigste hun eerste kind kregen, op oudere leeftijd gezonder zijn dan andere groepen vrouwen. Zij overlijden in het algemeen op oudere leeftijd en hebben 30 procent minder kans op een chronische ziekte.