HEERENVEEN - Wereldwijd staat de melkrobot aan de vooravond van een doorbraak. Dat blijkt maandag uit cijfers van 's wereld grootste melkrobotproducent, Lely in Maassluis. Bij het volautomatische melksysteem hoeft de boer in tegenstelling tot de conventionele melkmachine geen hand meer uit te steken.

Volgens vestigingsmanager Anne Meestringa van Lely Noord in Heerenveen worden dit jaar 67 procent meer melkrobots verkocht in vergelijking met vorig jaar.

Ook voor volgend jaar verwacht Lely een enorme toename van de verkoop. Volgens voorzitter Siem-Jan Schenk van de vakgroep rundveehouderij van LTO Nederland zijn er twee redenen voor de groei. Volgens hem is de techniek inmiddels zo goed dat het een geaccepteerd verschijnsel is geworden. Bovendien is de behoefte door schaalvergroting van boerenbedrijven gegroeid.

De grotere bedrijven hebben personeel nodig om te kunnen draaien als er 'conventioneel' wordt gemolken. Met een melkrobot kan de boer bij wijze van spreken zonder personeel de hele dag achter zijn laptop zitten boekhouden.

Lely is dit jaar begonnen met de verkoop van melkrobots aan onder meer Zuid-Korea en Tjechië. Het Nederlandse bedrijf heeft naar eigen zeggen 80 procent van de wereldmarkt in handen.