VOORBURG - Bijna een op de vijf mannen van 40 jaar of ouder heeft zich in de afgelopen vijf jaar minstens een keer laten testen op prostaatkanker. In 2001 was dit nog een op de zeven. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het merendeel van de testen wordt uit voorzorg gedaan. Aan prostaatkanker overlijden jaarlijks bijna 2500 mannen. Bij de test wordt bloed onderzocht op de aanwezigheid van het eiwit Prostaat Specifiek Antigeen (PSA).

De stijging doet zich in alle leeftijdsgroepen voor. Het aandeel loopt van ruim 5 procent bij de 40- tot 50-jarigen tot bijna 40 procent bij mannen van 70 jaar of ouder.

Preventief

Ruim de helft van de PSA-testen gebeurt uit preventieve overwegingen zoals voorzorg (ruim 30 procent), leeftijd (20 procent) of omdat prostaatkanker in de familie voorkomt (4 procent). Van de niet-preventieve redenen zijn plasklachten de belangrijkste reden.

Verder blijkt volgens het CBS dat leefstijl van invloed is op het al dan niet ondergaan van de test. Mannen met een gezonde leefstijl zijn eerder bereid dan mannen met meer riskante leefgewoonten zoals ernstig overgewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, zwaar roken of overmatig alcoholgebruik.