LONDEN - Mandarijntjes verkleinen de kans op leverkanker, aderverkalking, beroertes en diabetes aanzienlijk. Dat komt door de carotenoïden, die de vruchtjes hun oranje kleur geven, meldde de Britse krant The Independent maandag.

Japanse onderzoekers van het Instituut voor vruchtbomenonderzoek ontdekten dat mensen die veel citrusvruchten eten, stoffen in hun bloed hebben die verband houden met een lager risico op leverziektes, aderverkalking en insulineresistentie.

Bij een onderzoek onder mensen met chronische virale hepatitis ontdekten de onderzoekers dat het drinken van mandarijnensap de kans op leverkanker vermindert. Van de dertig mensen die een jaar lang dagelijks mandarijnensap dronken kreeg niemand leverkanker. In de controlegroep van 45 personen die geen sap dronken, kreeg bijna 9 procent leverkanker.

Vitamine

Carotenoïden zijn essentieel voor een goede gezondheid. Veel carotenoïden zijn belangrijk omdat ze omgezet kunnen worden in vitamine A. Daarnaast zijn er carotenoïden die geen vitamine A aanmaken, maar die de schadelijke werking van onstabiele cellen, de zogenaamde vrije radicalen, kunnen tegengaan. Zij worden ook wel antioxidanten genoemd.

Naast hun functie als producent van vitamine A en antioxidant dragen carotenoïden ook bij aan het op peil houden van het afweersysteem en de celgroei, en beschermen ze de huid en de ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht.