NEW YORK - Er komen wereldwijd meer mensen om het leven door zelfmoord dan door moorden en oorlogen bij elkaar. Dit hebben twee internationale zelfdodingsdeskundigen vrijdag gezegd tijdens een VN-conferentie.

Jaarlijks proberen 20 à 60 miljoen mensen wereldwijd zich van het leven te beroven. Ongeveer 1 miljoen van hen slagen daar ook in, aldus onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het aantal zelfdodingen kan worden verminderd als betere behandeling beschikbaar komt voor psychische aandoeningen en toegang tot wapens en pesticides wordt beperkt. Een derde van de zelfmoorden wereldwijd wordt gepleegd met pesticides. Ook zouden landen als Singapore, Libanon en India het verbod op zelfmoord moeten opheffen. Hulpbehoevenden bijvoorbeeld hoeven dan niet meer bang voor straf te zijn als ze over zelfmoordplannen spreken met anderen.

Beroepen

Onder de beroepen met een verhoogd zelfmoordrisico zijn die van arts, dierenarts en tandarts, niet zozeer vanwege de werkstress, maar vanwege de toegang tot dodelijke chemicaliën en de deskundigheid inzake het gebruik ervan voor zelfdoding.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat mensen die plotseling hun baan verliezen, een hoger zelfmoordrisico lopen dan mensen die hun hele leven in armoede leven.