DE BILT - Augustus 2006 is nu ook officieel de natste oogstmaand in zeker honderd jaar. Met 184 millimeter neerslag gemiddeld over het land is het oude record (152 mm) uit augustus 1969 gebroken. Dat heeft een woordvoerder van het KNMI vrijdag laten weten. Het gemiddelde voor augustus is 62 mm.

De definitieve waarden konden pas vrijdag worden vastgesteld, omdat eerst alle gegevens van het netwerk van neerslagstations moesten worden gecontroleerd en bewerkt.

Deze zomer telde in totaal dertien dagen waarop ergens in Nederland binnen een etmaal meer dan 50 mm neerslag viel. "Dat is een record dat goed in het beeld past van het toekomstige zomerklimaat, evenals de extreme hitte en droogte in juni en juli, inclusief de uitschieters in temperatuur."

September

De zegsman kijkt ook nog even vooruit. "September rekenen we meteorologisch gezien al tot de nazomer, maar er staan ons komende week nog enkele fraaie dagen te wachten. Astronomisch duurt de zomer tot 23 september en daardoor lijkt de sterrenkundige seizoensindeling beter aan te sluiten bij het werkelijke weer", aldus de woordvoerder.

"Ook vorig jaar was dat het geval en vanaf 4 september 2005 noteerde het KNMI zelfs een reeks van zeven zomerse dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of meer. Normaal telt deze maand in De Bilt één zomerse dag en in het zuiden van het land twee zomerse dagen."