NORWICH - Ouders die hun puberkinderen toevoegen dat ze rekening moeten houden met anderen, kunnen zich de moeite besparen.

Pubers gebruiken maar gedeeltelijk het deel van hun hersenen waarmee ze rekening kunnen houden met de gevoelens van anderen, hebben wetenschappers ontdekt. De ontwikkeling van hersenen is traag als het gaat om de mogelijkheid om beslissingen te nemen. Met die verklaring proberen de wetenschappers te begrijpen waarom er mokkende tieners bestaan.

Ontwikkeling

Pas als een volwassene 20 of 30 jaar oud is, is de ontwikkeling volledig, meldden de onderzoekers vrijdag tijdens een symposium in de Britse stad Norwich. De neurologen van het University College in Londen vergeleken de hersenactiviteit van pubers tussen de 11 en 17 jaar oud met die van jonge volwassenen van 21 tot 37 jaar.

Bij de tieners bleek vooral het achterste deel van het brein actief. Dat deel "wordt meestal gebruikt tijdens simpele handelingen, of als je iemand iets ziet doen", zei de onderzoeksleider tegen de BBC.

Volwassenen gebruiken juist de voorkant van de hersenen. Daarmee denken ze vooruit, overwegen de gevolgen van hun daden en houden ze rekening met de gevoelens van anderen.