DEN HAAG - Uit een unieke historische kaart uit 1905 blijkt dat Den Haag een wereldhoofdstad had moeten worden, waarin alle volken zouden verbroederen. Deze kaart werd donderdagmiddag onthuld tijdens de presentatie van De Historische Atlas van Den Haag door auteur Steven van Schuppen.

De kaart bestaat uit het originele plan van architect K.P.C. de Bazel uit 1905 voor een 'World Capital of Internationalism'. Het project liep echter op niets uit, hoewel vooraanstaande Britse en Nederlandse architecten het plan ondersteunden. De politiek hield het project echter tegen omdat het te duur was. "Ze vonden het een plan van een stel idioten", aldus Van Schuppen.

Idealistisch

In het idealistische plaatje van De Bazel waren onder meer een 'Academy of Pedagogy, Hygiëne and Economy' en een 'Acadamy of Fine Arts' opgenomen. De achthoekige wereldhoofdstad viel in de smaak bij architect Berlage, die het ontwerp van De Bazel overnam in zijn Uitbreidingsplan voor Den Haag 1908. Uiteindelijk werd alleen het Vredespaleis gerealiseerd. "Het plan was veel te idealistisch. Na de Eerste Wereldoorlog was iedereen het daar wel over eens", aldus Van Schuppen.

Na de onthulling van de historische kaart overhandigde Van Schuppen het eerste exemplaar van De Historische Atlas van Den Haag aan burgemeester Wim Deetman. Van Schuppen was de kaart op het spoor gekomen tijdens zijn onderzoek voor de atlas.