LONDEN - Baby's die zonder medische noodzaak gehaald worden met een keizersnede, hebben een driemaal zo grote kans om binnen een maand na de geboorte te overlijden dan kinderen die met een natuurlijke bevalling ter wereld komen.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. In onder meer de Verenigde Staten en Latijns-Amerika groeit het aantal geplande geboortes via een keizersnede explosief.

Het was al eerder bekend dat kinderen die met een keizersnede worden gehaald, een iets groter risico lopen om kort na de geboorte te overlijden. Artsen veronderstelden dat dat kwam doordat veel keizersneden uitgevoerd werden als noodoperaties, nadat er tijdens een natuurlijke bevalling problemen bij het kind of bij de moeder waren ontstaan.

Nu blijkt dat ook bij vooraf geplande keizersneden het aantal sterfgevallen onder de baby's drie keer zo groot is, meldde donderdag de Britse krant The Times.

Sterftecijfer

In de studie, die een instituut in Atlanta heeft uitgevoerd, bekeken de onderzoekers de gegevens van 5,7 miljoen bevallingen van een levend kind in de Verenigde Staten tussen 1998 en 2001. Het sterftecijfer van operatief gehaalde baby's van gezonde moeders bleek 1,77 per 1000 geboortes. Bij natuurlijke bevallingen lag het cijfer op 0,62 per 1000.

De onderzoekers spreken in het blad Birth: Issues in Perinatal Care het vermoeden uit dat de longfunctie van baby's bij een vaginale geboorte beter wordt gestimuleerd. 'Keizersneekinderen' zouden meer problemen hebben met hun longen. Daarnaast zou een operatieve geboorte ook de kans op verwondingen bij het kind vergroten en lopen de baby's mogelijk ook een achterstand op doordat de borstvoeding na een keizersnee later op gang komt.