STRAATSBURG - Europa gaat satellietbeelden gebruiken in de strijd tegen schepen die olie dumpen in zee. Ook kunnen de beelden bruikbaar zijn bij het snel bestrijden van een ramp met een olietanker. Het Europees Parlement stemde er dinsdag mee in.

Europa gaat 154 miljoen euro beschikbaar stellen aan het Europees Maritiem Agentschap EMSA om de satellietbeelden aan te schaffen.

Veel schepen lozen op zee olie nadat de tanks illegaal zijn schoongespoeld. Schepen moeten in de haven betalen voor het lozen van hun olie. Alleen al in de Noordzee wordt jaarlijks tussen de 15.000 en 60.000 ton olie gedumpt. Ongeveer 40 procent van de dode zeevogels aan de Noorzeekust zijn het gevolg van olievervuiling. In de Middellandse Zee bedraagt de olievervuiling jaarlijks 400.000 ton.

Tot nog toe was die illegale lozing moeilijk aan te pakken. Schepen waren te snel uit de wateren van het land waar ze geloosd hadden of het bewijs was moeilijk te leveren. Maar met de satellietfoto's is heel duidelijk een oliespoor achter het schip aan te tonen, aldus CDA-europarlementariër Corien Wortmann, namens het parlement rapporteur voor het dossier van de olievervuiling in de Europese kustwateren.

Mijlpaal

"Dit besluit is een mijlpaal" meent Wortmann "De satellietbeelden zijn zeer geschikt als bewijsmateriaal." Een volgende stap in de bestrijding is dat de verschillende kustwachten beter gaan samenwerken en juridische bevoegdheden krijgen in elkaars territoriale wateren.

Behalve de satellietbeelden krijgt EMSA ook de mogelijkheden om bij een grote olieramp, zoals eind 2002 voor de Spaanse kust met de olietanker Prestige, snel schepen te contracteren die kunnen helpen bij het opruimen van de olie.