BARCELONA - Jaarlijks sterven 17,5 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. Dat is meer dan de drie miljoen mensen die elk jaar overlijden aan hiv en aids. Ook ontwikkelingslanden worden zwaar door hart- en vaatziekten getroffen.

Het wordt tijd dat overheden en de Verenigde Naties daar meer aandacht aan besteden. Die oproep deden de Wereld Hart Federatie en de European Society of Cardiology dinsdag tijdens het wereldcongres voor cardiologie 2006 in Barcelona.

In ontwikkelingslanden is het effect van hart- en vaatziekten op het arbeidspotentieel van mensen tussen de 35 en 65 schokkend. Van de vijf miljoen mensen die daar jaarlijks in India aan overlijden is 35 procent jonger dan 65, terwijl uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de hartaandoeningen is te vermijden, stelden de specialisten.

Aandacht

De Verenigde Naties moeten zich bij de millenniumdoelen blijven richten op hiv/aids en malaria, maar ze moeten ook actief aandacht besteden aan hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Dat zei professor Valentin Fuster. Hij is president van de Wereld Hart Federatie.