DEN HAAG - Volgens het onderzoeksrapport 'Huidaandoeningen in de huisartspraktijk' zijn er door huisartsen meer dan twee miljoen Nederlanders geregistreerd met huidziekten. Dat maakte de Stichting Nationaal Huidfonds maandag bekend.

Op initiatief van het huidfonds is in het UMC St. Radboud in Nijmegen een onderzoek verricht naar huidziekten onder de Nederlandse bevolking. Leden van de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen de uitkomst van het wetenschappelijk onderzoek woensdag gepresenteeerd in de hoop dat huidziekten beter op de politieke agenda komen te staan.

Psychosociale problemen

Een kwart van de patiënten met huidziekten heeft een chronische aandoening. De meesten hebben psoriasis en atopisch eczeem. De helft daarvan ondervindt als gevolg daarvan ernstige lichamelijke en psychosociale problemen, vergelijkbaar met de problemen van reuma- en diabetespatiënten. Bij een op de zeven zijn de gevolgen zo ernstig dat ze met serieuze depressieve klachten kampen.

Huidkanker

Ook is gebleken dat huidkanker tegenwoordig vaker voorkomt dan alle andere vormen van kanker bij elkaar. "Hoe vaak huidkanker in Nederland voorkomt is niet bekend. Dit komt omdat Nederland geen geld uittrekt voor de registratie, zoals de meeste beschaafde landen om ons heen dat wel doen", zei voorzitter professor Martino Neumann van het Huidfonds. Hij schat het aantal mensen dat voor huidkanker behandeld wordt op 40.000. Neumann verwacht dat dit aantal de komende jaren nog wel zal toenemen.

Volgens de hoogleraar dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum zijn huidaandoeningen in Nederland een ondergeschoven kindje, als het gaat om de hoeveelheid geld die beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek. Zeker gezien het aantal mensen dat er last van heeft.

Niveau

"Het National Institute of Health in de Verenigde Staten geeft meer geld uit aan dermatologieonderzoek dan Nederland aan wetenschappelijk onderzoek in de totale geneeskunde."

Toch doen Nederlandse dermatologen het internationaal gezien niet slecht, leidt de hoogleraar af uit aantal citaten in wetenschappelijke tijdschriften. Er is volgens hem 10 miljoen euro per jaar extra nodig om de Nederlandse universiteiten in elk geval in de gelegenheid te stellen om hun huidige niveau en de bestaande onderzoekslijnen in stand te houden.