SYDNEY - Niet alleen gulzigheid heeft geleid tot de wereldwijde toename van het aantal mensen met overgewicht of ernstige zwaarlijvigheid. De evolutie en het milieu spelen er ook een rol in. Dat heeft vice-voorzitter Kate Steinbeck van het maandag begonnen wereldcongres over overgewicht in Sydney maandag gezegd.

Er zijn naar schatting 1,5 miljard mensen met overgewicht in de wereld, meer dan het aantal ondervoede mensen. De sterke stijging van het aantal dikke kinderen baart de gezondheidsdeskundigen op het congres grote zorgen, zei Steinbeck. "Dit is de eerste generatie in de geschiedenis waarin kinderen voor hun ouders overlijden."

Zwaarlijvigheid (obesitas) is een "ziekte met verwoestende sociale, economische en gezondheidsconsequenties", aldus Steinbeck.

Bewegen

Bestrijden van overgewicht is niet eenvoudigweg minder eten en meer bewegen, zei zij. Er moet onderzoek gedaan worden naar factoren op het terrein van erfelijkheid en milieu die eraan bijdragen. "Het gaat niet om gulzigheid, het gaat om interactie van erfelijkheid en omgeving."

Dr. Anne-Thea McGill van de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland zei dat overgewicht mede ontstaat doordat mensen ooit zo zijn 'ontworpen' dat zij hun energie-inname maximaliseerden omdat hun relatief grote hersenen ongeveer een kwart van hun energie vergden.

Lekker

"De vroege mens wilde energierijk eten met veel vet, koolhydraten en eiwitten. Wij zijn genetisch zo geprogrammeerd dat wij dat soort voedsel lekker vinden. Omdat in het westerse dieet veel voedingsmiddelen voorzien zijn van kunstmatige smaakstoffen, zijn ze nog aantrekkelijker en gemakkelijker te eten geworden."

Philip James van de Australische Obesity Taskforce zei dat radicale landbouwhervormingen nodig zijn om de toename van zwaarlijvigheid terug te dringen. Volgens hem hebben overheidssubsidies voor onder meer olie, suiker en vetten bijgedragen aan de gezondheidscrisis die door overgewicht is ontstaan omdat de voedingsindustrie daar het meest aan verdient.

Zwaar

Hij wees erop dat rijke landen als Australië vet vlees naar arme landen exporteren omdat de inwoners van het eigen land dat niet lekker vinden. Zo zijn veel mensen op de eilanden in de Stille Ocean mede door het eten van vette stukken schapenvlees veel te zwaar geworden. Die landen wilden dat vlees eigenlijk niet importeren omdat het ongezond zou zijn, maar deden het toch uit vrees voor financiële consequenties, aldus James.