ROTTERDAM - In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zijn binnenkort zes uitzonderlijk goed bewaard gebleven fossielen van gevederde dinosauriërs te zien. Ze zijn afkomstig uit China. Dat heeft het museum vrijdag laten weten.

De fossielen uit het Chinese Liaoning zijn in bruikleen gegeven door een museum in Beijing en voor het eerst in Europa te bekijken. Ze behoren tot het nationale erfgoed van China en zijn dankzij toestemming van twee Chinese ministeries in Nederland te zien.

Klei

De fossielen komen uit een kilometers dik pakket versteende klei, modder en vulkanische as, dat 120 miljoen jaar geleden werd gevormd op de bodem van een meer. De fijne as, die bij elke vulkaanuitbarsting in het meer neerdaalde, zorgde ervoor dat de resten van dieren op de bodem van het meer tot in het fijnste detail bewaard bleven. In sommige gevallen zijn zelfs de kleinste veren nog aanwezig.

Het Chinese materiaal wordt onder meer aangevuld met onlangs ontdekte fossiele dinovogels uit het Maastrichtse krijt, afkomstig uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam opent de tentoonstelling Draakjes met veren vrijdag 8 september. De expositie loopt tot en met 5 november.