JAKARTA - Wetenschappers hebben in Indonesië sporen gevonden van vier hele jonge Javaanse neushoorns. De dieren zijn allemaal in de afgelopen weken geboren. Dat is een ongekende 'babyboom' voor deze zeer bedreigde diersoort, berichtte het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag.

De Javaanse neushoorn is de zeldzaamste van de vijf nog in het wild voorkomende neushoornsoorten en misschien wel het zeldzaamste zoogdier ter wereld. In het nationaal park Ujung Kulon in Indonesië leven er nog tussen de 28 en 56, in het nationaal park Cat Tien in Vietnam hooguit acht.

De onderzoekers vonden binnen enkele dagen tijd pootafdrukken van drie verschillende jonge dieren en kwamen zelfs oog in oog te staan met een ander jong en haar moeder. Volgens een lokale wetenschapper van het WNF is dat bijzonder, omdat de dieren diep in het oerwoud leven en zelden worden gezien.

Van de jonge neushoorns zijn nog geen beelden gemaakt, maar de wetenschappers zijn er zeker van dat het om vier verschillende dieren gaat. Het WNF hoopt de beesten vast te kunnen leggen met behulp van cameravallen, die uitgerust zijn met een bewegingssensor en alle passerende dieren fotograferen.

Het WNF noemt de ontdekking dat de populatie Javaanse neushoorns zich voortplant "bijzonder hoopgevend voor de toekomst van de soort". Toch signaleert de natuurorganisatie ook bedreigingen, zoals de wilde runderen (bantengs) die met de neushoorns concurreren om voedsel en ruimte.