AMSTERDAM - Sony gaat het onbenutte procesvermogen van de nieuwe PlayStation 3 gebruiken om de oorzaken van ziektes, zoals Alzheimer, te onderzoeken. Het Japanse bedrijf is een samenwerkingsproject aangegaan met Amerikaanse biologen die al aan een dergelijk project werken: folding@home. Dit meldt de BBC op haar website.

Het plan is vergelijkbaar met het SETI-project, waarbij wereldwijd tienduizenden mensen het onbenutte procesvermogen van hun PC's gebruiken in de zoektocht naar buitenaards leven. De PlayStation 3 gaat onderzoeken hoe de vorm van proteïnen ziektes beïnvloedt.

Supercomputer

De wetenschappers hopen in totaal tienduizend spelcomputers met elkaar te kunnen verbinden. Op die manier wordt een procescapaciteit gecreëerd dat vergelijkbaar is met het vermogen van een supercomputer.

Het gezamenlijke procesvermogen zou dan 1.000 miljard calculaties per seconde kunnen verrichten. De snelste supercomputer op dit moment, de BlueGene/L van IBM, kan 280 miljard calculaties per seconde aan.

Vrijwillig

Eigenaars van de PS3 kunnen vrijwillig meedoen aan het project. Het enige wat zij moeten doen is een bestand downloaden en installeren op hun spelcomputer. De geheugencapaciteit wordt alleen gebruikt als de computer niet door de eigenaar wordt gebruikt.

De resultaten van elke PlayStation worden in een kleine pakketje samengepakt en vervolgens, via het internet, verzonden naar een centrale computer. De PS3 wordt in november op de markt gebracht. Wetenschappers hopen dat de lancering van de spelcomputer hun onderzoek naar een hoger niveau tilt.