KOPENHAGEN - De gletsjers op Groenland zijn al honderd jaar aan het krimpen. Dat is het resultaat van de natuurlijke opwarming van de atmosfeer, vulkanische uitbarstingen en broeikasgassen, "die de situatie verder verergerd hebben".

Dat zeggen wetenschappers van de universiteit in het Deense Aarhus, die onderzoek hebben gedaan naar de 247 van de 350 gletsjers op het eiland Disko in West-Groenland over de periode van het einde van de 19e eeuw tot nu.

Slotsom

De glacioloog Jacob Clement Yde, die het onderzoek samen met Niels Tvis Knudsen uitvoerde, zei dat hij op basis van bestudering van kaarten uit de 19e eeuw en satellietbeelden van nu tot de slotsom is gekomen dat 70 procent van de gletsjers op het eiland regelmatig is gekrompen sinds het eind van de jaren tachtig van de 19e eeuw en wel met gemiddeld acht meter per jaar. Hij stelt dat dat ook opgaat voor de gletsjers langs de rest van de Groenlandse kust.

Toekomst

De grootste vermindering in omvang van de gletsjers was in de periode van 1964 tot 1985. Yde vertelde dat er in de periode van 1920 tot 1930 op Groenland sprake was van een temperatuurstijging van drie tot vier graden.

Het effect daarvan was "tientallen jaren later" zichtbaar en de temperatuurstijging van de jaren negentig van de vorige eeuw zal volgens hem "over tien tot twintig jaar te zien zijn". De Deense wetenschapper denkt dat de Groenlandse gletsjers in de toekomst nog sneller zullen smelten.