KIEV - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft vrijdag voor het eerst geheime documenten vrijgegeven over de enorme hongersnood in de jaren dertig.

Door een collectivisatie van de landbouw, die door Sovjetleider Jozef Stalin met geweld werd doorgevoerd, ontstonden enorme voedseltekorten en stierven in 1932 en 1933 ongeveer zes miljoen Oekraïners.

Historici van de SBU hebben na vier jaar doorspitten van de archieven 130 documenten met 3000 pagina's tekst op de website van de dienst geplaatst, meldde een woordvoerder vrijdag. Veel mensen in Oekraïne, dat in 1991 onafhankelijk werd, geloven dat de 'holodomor'-hongersnood een poging van Stalin was om de Oekraïense bevolking uit te roeien.

Het Sovjet-regime weigerde destijds de door honger getroffen gebieden te helpen en zou de situatie opzettelijk hebben verergerd door voedsel en graanoogsten te confisqueren. Hongerige vluchtelingen uit Oekraïne werden aan de grens met Rusland teruggestuurd. Anderen werden doodgeschoten, toen ze probeerden de rivier de Dnister, die toegang tot Roemenië verschaft, over te steken.

Volkerenmoord

Kerkelijke leiders in Oekraïne hebben de Verenigde Naties een aantal jaren geleden gevraagd de hongersnood uit te roepen tot "een daad van volkerenmoord".