DEN HAAG - De kwaliteit van het zwemwater in Nederland is zich langzaamaan aan het herstellen. Zwemmers en surfers kunnen op steeds meer plaatsen terecht. Het negatieve zwemadvies voor de Noordzee is vrijdag op de meeste plekken ingetrokken.

Voor de kust van Monster en Katwijk kan weer worden gezwommen. De provincie Zuid-Holland verwacht dat dat vanaf zaterdag ook weer in Scheveningen kan.

De afgelopen dagen raadde de provincie zwemmen in zee nog af, omdat door de hevige regen de riolen overstroomden en er ontlasting in het zeewater terecht kwam. Volgens de provincie kan de voorspelde regen de komende dagen wel op een normale manier worden verwerkt.

Bacteriën

Ook de kwaliteit van het zwemwater in het binnenland is herstellende. Op veel plaatsen is het aantal bacteriën in het water, dat in de tropische temperaturen van juli welig tierde, afgenomen.

Op ruim dertig zwemlocaties in Nederland geldt nog wel een waarschuwing voor blauwalg (cyanobacterie), zwemmersjeuk en andere onveilige situaties. Een slok water met blauwalg kan klachten als huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts opleveren. Op teletekstpagina 725 staat een overzicht van de zwemlocaties met een negatief zwemadvies.