AMSTERDAM - NASA heeft bekend gemaakt dat de spaceshuttle Atlantis klaar is voor de lancering op 27 augustus. De bemanning gaat de werkzaamheden aan het International Space Station (ISS) hervatten. De lancering van de shuttle staat gepland om half elf 's avonds Nederlandse tijd.

Na de ramp met het ruimteveer Columbia in 2003 werd het werk aan het ISS stilgelegd. Wel heeft NASA sinds 2003 twee missies gevlogen om de veiligheid van het ruimtestation te verbeteren. Groot probleem waren de bouten die de primaire communicatieantenne bevestigen aan de shuttle. De bouten zouden korter zijn dan de bedoeling is waardoor de antenne los zou kunnen raken tijdens de lancering. NASA-medewerkers waren bang dat de antenne dan zou kunnen inslaan op het vrachtruim van de shuttle.

"Wij gaan niet vliegen als er een mogelijkheid is dat de antenne eraf valt", verklaarde NASA-directeur Michael Griffin. De beslissing om toch te lanceren werd gemaakt nadat de top van NASA twee dagen lang vergaderd had over de veiligheid van de missie. De lancering van de Atlantis wordt de tweede lancering dit jaar. Begin July vertrok de Discovery voor dertien dagen naar het ISS.