AMSTERDAM - Honden die industrieel hondenvoer krijgen leven minder lang. Dat stelt de Brusselse dierenarts Gerard Lippert, die 600 steekkaarten van 'Animaux sans frontières Belgique' onderzocht. Lippert analyseerde de steekkaarten en kwam tot de conclusie dat het type hondenvoer een bepalende factor is voor de gezondheid van het beest.

De steekkaarten zijn tussen 2001 en 2003 opgemaakt bij het overlijden van de honden. De kaarten bevatten informatie over het ras, leeftijd, geslacht, ziektes en de leefwijze van het dier, zo schrijft Het Gazet van Antwerpen.

Honden die industrieel voedsel krijgen leven gemiddeld tien jaar. Honden die restjes krijgen, halen de dertien jaar. Viervoeters die zowel restjes als industrieel voedsel eten worden gemiddeld elf jaar oud.

Vitamines

Omdat industrieel voedsel vaak droger van aard is, bevat dit vaak minder vitamines en mineralen, zo zegt Lippert. Ook bevat industrieel bereid voedsel kleurstoffen, meststof en pesticiden, en ook dat zou niet goed zijn voor een hond.

Volgens Lipperts doen hondenbezitters er goed aan hun huisdier tafelrestjes te geven. Hierbij kun je denken aan brood met soep, granen, groente en vlees.