AMSTERDAM - Het wetenschappelijk vakblad The Lancet noemt bierbrouwer Heineken een voorbeeld voor andere multinationals op het gebied van aidsbestrijding. De brouwer is een van de weinige ondernemingen die werknemers, hun echtgenoten en kinderen met aids levenslang behandelen. Bij de onderneming overlijdt bijna niemand meer aan de ziekte.

Het artikel is geschreven door zes medische experts, van wie er twee verbonden zijn aan de bierbrouwer. Heineken stelt zich sinds 2001 garant voor de behandeling. Zieke mensen die met pensioen gaan krijgen medicijnen via de onderneming of via een overheidsprogramma.

De auteurs hekelen in het tijdschrift andere multinationals. Ze vinden dat de kosten van hulp niet opwegen tegen de voordelen van gezonde werknemers. Bovendien vallen de kosten altijd lager uit dan gedacht.

Bij Heineken krijgen de behandelaars van de zieke mensen een opleiding van drie dagen en een training in de praktijk van ongeveer drie weken. Het gaat daarbij om zowel artsen als medewerkers van de brouwerij.

Sterfgevallen

Volgens Stefaan van der Borght van de brouwer is het aantal sterfgevallen door het verstrekken van medicijnen drastisch afgenomen. Voor 2001 ging het om tientallen mensen per jaar en nu gaat het om hooguit enkele gevallen. En dan gaat het om mensen die zijn verhuisd of op een andere manier de medicijnen niet kunnen slikken."

Volgens Van der Borght verstrekt het bedrijf op dit moment aan ongeveer vierhonderd mensen in Afrika medicijnen. "Dat zijn niet alleen de werknemers, maar het gaat in deze groep ook om de familieleden."