TORONTO - Onderzoek naar de ontwikkeling van gels die vrouwen bescherming bieden tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, moet absolute voorrang hebben. Een dergelijk chemisch condoom zal mogelijk in 2009 beschikbaar zijn.

Stephen Lewis, de speciale VN-gezant voor de strijd tegen aids in Afrika, toonde zich tijdens de Internationale Aids Conferentie in Toronto een groot voorstander van deze microbiciden. Met deze preparaten kunnen vrouwen zich zelfbewust tegen het virus wapenen. Ze zijn dan niet langer afhankelijk van mannen die al dan niet een condoom gebruiken.

Gedrag Afrikaanse man

Verandering van het gedrag van de Afrikaanse mannen zal generaties vergen, zei Lewis. "De vrouwen sterven echter vandaag." Juist vrouwen zijn in de landen ten zuiden van de Sahara in toenemende mate slachtoffer van de ziekte.

Gates

De vertegenwoordiger van de Verenigde Naties sloot zich aan bij de opvatting van geldschieters Bill en Melinda Gates die zondag in hun openingswoord hadden benadrukt dat "vrouwen nooit toestemming van hun partner nodig moeten hebben om hun eigen leven te redden".

Het echtpaar Gates is 's werelds voornaamste geldschieter in de strijd tegen de epidemie. Peter Piot, voorzitter van VN-organisatie UNAIDS, bepleit een verdubbeling van de investeringen in het onderzoek naar dergelijke gels.

Lage kosten

Als het chemisch condoom over enige jaren beschikbaar is, is het de vraag of potentiële patiënten dat ook tegen lage kosten kunnen gebruiken. Wetenschappers beklemtonen dat de ontwikkeling van microbiciden nog in een pril stadium is. Voor aanvang van de conferentie, die tot vrijdag duurt, zei de Amsterdamse hoogleraar Joep Lange dat het onderzoek op dit gebied maar weinig vordert.