AMSTERDAM - Het dagelijks slikken van een pil moet voorkomen dat 50-plussers hart- en vaatziekten krijgen. Trouw schrijft maandag dat mogelijk nog dit jaar vijfhonderd mensen meedoen aan een proef met de preventiepil.

Het gaat om een combinatiepil waarin bloeddrukverlagende middelen, een cholesterolverlager en een aspirientje zijn samengevoegd.

Critici menen dat de zogenoemde polypil bijdraagt aan de verdere medicalisering van de maatschappij, het fenomeen dat mensen steeds meer medicijnen slikken. Een uitgekiend dieet en voldoende beweging kan de kans op hart- en vaatziekten volgens de critici ook verminderen.

Kans verkleinen

Jaarlijks overlijden in Nederland 136 duizend mensen. Meer dan een derde daarvan sterft aan een hart- of vaatziekte. Om de kans op dit soort ziekten daadwerkelijk te verkleinen moeten 50-plussers de preventiepil dagelijks slikken, gedurende een groot aantal jaren, meldt de krant.

Volgens de uitvinders van de pil, vermindert het slikken van de pil de kans op een hartinfarct of beroerte met tachtig procent. Die veronderstelling is nog niet grondig op proefpersonen onderzocht.

Proef

Wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zijn bezig met het opzetten van de proef. Bij vijfhonderd proefpersonen wordt gekeken of de pil daadwerkelijk leidt tot gezondheidswinst. Als de proef slaagt, wordt een groter onderzoek opgezet met enkele duizenden deelnemers.