ROTTERDAM - Een van de oudste Amerikaanse mussen, een setje eieren uit 1899 uit Zuid-Afrika en waarschijnlijk een Australische huismus uit de negentiende eeuw komen naar Rotterdam. Maar de oudste Nederlands huismus ontbreekt nog in de Hall of Fame van beroemde mussen in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Mocht iemand nog een oud, opgezet exemplaar op de schoorsteenmantel hebben staan, dan hoopt conservator Kees Moeliker dat het dier tijdelijk een ereplekje mag krijgen in het museum. Het vogeltje komt te pronken naast de beroemde Nederlandse dominomus en de Britse cricketbalmus. Op 14 november, een jaar nadat tijdens Domino Day een mus werd neergehaald, opent in het museum een grote huismussententoonstelling.

Emigranten

De mus stamt eigenlijk uit Europa. Emigranten namen het dier vroeger levend mee naar verre landen en zetten het daar uit. Ze deden dat waarschijnlijk uit heimwee en nostalgie. De mus past zich aan alle situaties aan. "De enige voorwaarde die het stelt, is dat er mensen moeten zijn", aldus Moeliker.

Het Amerikaanse opgezette exemplaar stamt uit 1875 en is daarmee een van de vroegst bewaarde mussen die vanuit Europa naar de VS is meegenomen. Er leven nu ook mussen in de regenwouden van Brazilië, in Lapland en in Afrikaanse woestijnen. Zelfs op 4500 meter hoogte in de Himalaya fladdert een huismus.

De Britse cricketbalmus kwam in 1936 al fladderend aan zijn einde, doordat het tijdens een partij cricket uit de lucht werd gegooid. Het dier is net als de dominomus opgezet en kreeg een ereplek in het museum van de Marylebone Cricket Club in Londen.