ROME - Italiaanse wetenschappers zijn bezig de seismische trillingen van actieve vulkanen om te zetten in muziek. Ze hopen met de melodieën eventuele uitbarstingen voortaan exacter te kunnen voorspellen, meldde het wetenschappelijke tijdschrift Science vrijdag.

De onderzoekers hebben al een concert gemaakt van de ondergrondse activiteiten van de Etna op Sicilië. Momenteel proberen ze 'muziek' te halen uit de onlangs uitgebarsten vulkaan Tungurahua in Equador. Door de melodieën van beide vulkanen met elkaar te vergelijken, hopen de onderzoekers het moment van een daadwerkelijke uitbarsting te herkennen.

Momenteel zijn er geen heel betrouwbare manieren om een vulkaanuitbarsting te voorspellen. Wetenschappers meten onder meer seismische golven, het aantal bevingen of de gassen die een vulkaan uitstoot.

Piano

Met de nieuw methode worden de lijnen van een seismogram vervangen door muzieknoten. Een digitale synthesizer kan deze vervolgens afspelen. "Het is als een musicus die een piano speelt.

Men had zich nooit kunnen voorstellen dat een vulkaan muziek zou maken", aldus hoofdonderzoeker Roberto Barbara van de Universiteit van Catana.