LITH - De afgelopen tijd is een groot aantal koikarpers gestorven door een herpesvirus. De uitbraak van de besmettelijke ziekte komt door de hittegolf van vorige maand, waarbij het water in de vijvers opliep tot 24 à 25 graden. Dat heeft Toën Feyen van de Nishikigoi Vereniging Nederland (NVN) vrijdag gezegd.

Feyen vindt niet dat er sprake is van een epidemie. Jaarlijks zijn er uitbraken van het zeer besmettelijke virus, dat erg actief is bij een watertemperatuur tussen 23 en 28 graden. Bij een besmetting sterft 90 procent van de vissen binnen anderhalve week.

Tegen het virus bestaan geen medicijnen, wel kunnen de karpers worden gevaccineerd. Inenten gebeurt echter niet in Nederland.

Hobbyisten

Bovendien is het vaccin alleen voor commerciële kwekers verkrijgbaar en niet voor hobbyisten. In Israël is een vaccinatieprogramma opgezet.

Een aantal besmettingen komt door geïmporteerde koikarpers uit landen als Thailand, Maleisië en China. De kwekers in deze landen werken zo goedkoop mogelijk. Bij import uit Japan zijn die problemen er niet, aldus Feyen.

Bij komende koishows, zoals dit weekeinde in Assen, neemt de NVN extra maatregelen, zoals meer ruimte tussen de bassins. Koikarpers kunnen veel geld waard zijn: tot een half miljoen euro.