AMSTERDAM - De Aziatische blaasjeskrab rukt op langs de Nederlandse kust. Dat schrijft Trouw vrijdag. Amerikaanse biologen hebben onderzoek gedaan naar de gevolgen van de opkomst van de krab voor de mosselpopulatie. De mossel staat bovenaan het menu van de blaasjeskrab, maar blijkt zich goed te kunnen wapenen tegen de krab.

Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mosselen zich op den duur wapenen met een extra dikke schaal. De weekdieren kunnen aan chemische signalen merken dat de krab in de buurt is en maken dan hun schaal flink zwaarder.

Biologen ontdekten het fenomeen door mosselen uit leefgebieden van de krab te vergelijken met gebieden waar de krab niet voorkomt. De door de krab belaagde mosselen bleken binnen drie maanden een dikkere schelp te hebben ontwikkeld.

Evenwicht

De ontdekking toont volgens het onderzoek aan dat de immigratie van een uitheemse diersoort een versnelde evolutie van inheemse soorten zou uitlokken. Zo zou na de verstoring van het natuurlijk evenwicht, vanzelf een natuurlijk evenwicht ontstaan.