AMSTERDAM - China gaat jachtvergunningen aan buitenlandse toeristen veilen waarmee op bedreigde diersoorten mag worden gejaagd. Dit meldt de Chinese krant Beijing Youth Daily. Met de vergunningen mag gejaagd worden op jaks, wolven en andere wilden dieren.

De prijs van de vergunning is afhankelijk van het diersoort en de hoeveelheid waarop gejaagd mag worden. Een jachtvergunning voor een wolf zal zo'n tweehonderd dollar gaan kosten terwijl er voor een jak tegen de 40.000 dollar betaald moet worden. Een jak is een rundersoort die enkel in Centraal-Azië voorkomt. Wilde jaks zijn grotendeels uitgestorven.

Strikte limieten

Volgens de krant gaat de veiling aanstaande zondag van start. Naast wolven en jaks kan er ook geboden worden op jachtvergunningen voor argali's, een groot wild schaap, (10.000 dollar) en blauwe schapen (2.500 dollar). "Sommige dieren staan inderdaad op de lijst met bedreigde diersoorten", aldus de Daily, "maar met de strikte limieten is het onmogelijk dat volledige populaties worden vernietigd."

De vergunningen worden in vijf westerlijke provincies afgegeven waaronder de autonome regio's Xinjiang en Ningxia. De opbrengst van de veiling zal worden gebruikt om wilde dieren in China te beschermen.