PEKING - De Chinese autoriteiten hebben bevestigd dat er al een menselijke variant van vogelgriep is geconstateerd in november 2003. Het ging om een 24-jarige man die later overleed, berichtten staatsmedia dinsdag.

De patiënt kreeg de ziekte bijna twee jaar eerder dan het tijdstip dat Peking tot dusverre aanhield voor het opduiken van de menselijke variant van vogelgriep in China.

De man werd in 2003 opgenomen met symptomen die wezen op de longaandoening SARS, maar uit onderzoek bleek dat hij die besmettelijke ziekte niet had. In de juni-editie van het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine meldden acht Chinese deskundigen dat het virus waaraan de man leed, sterk leek op het H5N1-virus dat bij kippen is aangetroffen. Onderzoek in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dat nu bevestigd.

Overleden

Het vogelgriepvirus ging voor zover bekend voor het eerst in 1997 in Hongkong over op mensen. In 2003 dook het opnieuw op in Zuidoost-Azië, toen in Vietnam drie mensen aan de menselijke variant van H5N1 bezweken. Sindsdien zijn er volgens cijfers van de WHO wereldwijd 134 mensen aan de ziekte overleden.