AMSTERDAM - In Bulgarije is een dolk van goud en platina opgegraven die waarschijnlijk vijfduizend jaar oud is. Dat heeft Martin Hristov, de leider van een archeologische opgraving in het centrum van het land, maandag gezegd.

Behalve de zestien centimeter lange dolk heeft zijn team meer dan vijfhonderd gouden ringetjes gevonden die waarschijnlijk deel uitmaakten van een groot sieraad, zei Hristov. De directeur van het Nationaal Historisch Museum, Bozjidar Dimitrov, zei dat de nieuwe vondsten in uitstekende staat verkeren en spoedig in het museum zullen worden tentoongesteld.

De dolk en de ringetjes werden afgelopen week opgegraven uit een Thracisch complex bij het dorp Dabene, 120 kilometer ten oosten van Sofia. Andere vondsten zijn een gouden plakkaat, zilveren scheepjes, bronzen en zilveren rituele messen en oud aardewerk. Van de gouden ringetjes zijn er de afgelopen twee jaar al vijftienduizend gevonden.

Troje

Aangenomen wordt dat het sieraad waarvan ze afkomstig zijn lijkt op dat wat de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann vond toen hij het oude Troje ontdekte.

De heuvels bij Dabene die de archeologen afgraven lijken bij elkaar te horen. Sommige lijken grafheuvels te zijn, andere rituele plaatsen waar mensen hun gaven aan de goden begroeven, zei Hristov.

Slaven

De makers van de dolk en de gouden sieraden moeten de voorlopers zijn geweest van de Thraciërs, die tussen 4000 v. Christus en de achtste eeuw na Christus in het huidige Bulgarije en delen van Griekenland, Turkije, Macedonië en Roemenië woonden voordat zij assimileerden met de Slaven die het gebied in de 8ste eeuw binnendrongen.