VLAARDINGEN - Bij 88 inwoners van Vlaardingen wordt, verdeeld over de zaterdagen 19 en 26 augustus, wangslijm afgenomen. De monsters zijn nodig om na te gaan of er onder de 88 mannen nakomelingen zijn van duizend jaar geleden overleden Vlaardingers. De skeletten van deze oer-inwoners zijn in 2002 bij opgravingen ontdekt.

Sinds de vondst is de gemeente bezig met onderzoek naar de oer-Vlaardinger. Onlangs zijn uit 36 schedels van de Vlaardingers, die zijn overleden tussen 1000 en 1050, de kiezen getrokken. Uit een proefonderzoek is gebleken dat in de oude kiezen DNA-materiaal is achtergebleven. Volgens de gemeente Vlaardingen gaat het om het oudste menselijke DNA dat ooit in Nederland is ontdekt.

De afname van wangslijm gebeurt in het gebouw van het stadsarchief. De 88 Vlaardingers, allemaal mannen, zijn tussen de 15 en 93 jaar oud. Of er afstammelingen bij zijn van de oer-Vlaardingers moet blijken uit de aanwezigheid van het Y-chromosoom in het DNA-materiaal.

Familienamen

De kandidaten zijn onder meer geselecteerd op bekende Vlaardingse familienamen als Buttgen, Drop, Goch, Brobbel en Den Admirant. Volgens de gemeente is de speurtocht naar de oer-Vlaardinger een lastige klus, omdat door de jaren heen het Vlaardings DNA zich heeft vermengd met 'vreemd' DNA.

Een van de gevonden skeletten is van een man die naar schatting 3350 jaar geleden in Vlaardingen heeft geleefd. Ook van die resten is DNA afgenomen. De monsters van zowel de overledenen als de nog levenden gaan naar het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek in Leiden. In de loop van 2007 hoopt de gemeente Vlaardingen de uitslag te krijgen.