AMSTERDAM - Gebrokken botten, verzwikte enkels, ontwrichtingen. Zomaar een greep uit de vele ongemakken waar vrouwen die graag op hoge hakken lopen mee te maken kunnen krijgen. Willen de dames zichzelf een tripje naar het ziekenhuis besparen, dan doen ze er goed aan geen schoenen te dragen met hakken hoger dan vier centimeter, zo waarschuwen Britse artsen.

Volgens de artsen neemt het aantal incidenten fors toe in de zomer. Het letsel varieert van verzwikte enkels tot gebroken botten en zorgt in enkele gevallen zelf voor levenslange schade, zo zegt Rupert Evans, arts aan de University Hospital of Wales, tegen de BBC.

Alcohol

Het aantal ongelukken neemt, volgens Evans, niet alleen toe door het warme weer. Ook alcohol is een grote boosdoener. Daarnaast zijn er veel "instabiele schoentjes" op de markt, en doen vrouwen er goed aan stabieler schoeisel aan te schaffen, bijvoorbeeld een schoen met een riempje of gesp.

Overigens voegt Evans eraan toe dat artsen de hoge hak niet willen verbannen. "We willen vrouwen alleen bewust maken van het risico dat ze lopen. Dames doen er goed aan de hoge hak in beperkte mate te dragen."