AMSTERDAM - Met uit China geïmporteerde bamboestaken is de tijgermug Nederland binnengekomen. Trouw schrijft donderdag dat de Plantenziektenkundige dienst de mug al in verschillende bedrijven heeft gevangen.

De tijgermug kan virussen overbrengen die knokkelkoorts veroorzaken. Aan deze ziekte zijn onlangs op de eilanden Mauritius en Réunion honderd tot tweehonderd mensen overleden.

De tijgermug komt het land binnen met het zogenaamde lucky bamboo, Chinese sierbamboe. De staken worden vervoerd op water. In dit laagje water leggen de muggen hun eitjes. Daarom wil directeur Roel Coutinho van het centrum infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de bamboe alleen nog op gel wordt ingevoerd. Dat zou de larven van de tijgermug verstikken.

Wetgeving

Het ministerie van Volksgezondheid laat in het dagblad weten de situatie niet zo ernstig te vinden dat nieuwe wetgeving nodig is. Afspraken met brancheorganisatie over gecontroleerde invoer zouden genoeg zijn zolang niet zeker is of de mug in Nederland kan overleven. Tegen de tijd dat de bamboestaken in de winkel worden verkocht, is er volgens de krant geen gevaar meer.