AMSTERDAM - Na de hitte in juli wordt ook augustus een warme maand, verwacht het KNMI. Een warme juli wordt doorgaans gevolgd door een eveneens warme augustus. Dat laat het weerbureau woensdag weten.

Juli kende een gemiddelde temperatuur van vijf graden boven het langjarig gemiddelde en volgens de bestaande modellen is er daardoor een goede kans dat augustus twee tot tweeënhalve graden warmer wordt dan normaal. Dat heeft vooral te maken met het sterk opgewarmde warme zeewater dat de warmte opslaat. Het effect is dan ook het grootst aan de kust en vooral merkbaar in de geringe nachtelijke afkoeling aan zee.

Zeewater

De temperatuur van het zeewater en het IJsselmeer is ongekend hoog. Op de meeste plaatsen langs de kust en op het IJsselmeer worden recordtemperaturen gemeten tussen 20 en 24 graden. Normaal ligt de watertemperatuur rond 18 graden.

De jongste hittegolf is geëindigd met een flink aantal zware regenbuien. Het Gelderse Almen kreeg in 24 uur 54 millimeter en veel plaatsen kregen te maken met tientallen millimeters regen. De buien gaan in alle hevigheid door, maar dit weekeinde komt er een nieuw hogedrukgebied en wordt het weer warmer.