LELYSTAD - Het aantal bevers in Flevoland is de afgelopen vijf jaar explosief gestegen. Uit de jaarlijkse bevertelling van Landschapsbeheer Flevoland blijkt dat naar schatting zeventig bevers in de Flevolandse wateren leven. Dat waren er in 2001 nog twintig, stelde Landschapsbeheer Flevoland woensdag.

In totaal zwemmen ongeveer 350 bevers in Nederland, nadat de diersoort in 1990 opnieuw werd uitgezet. In Flevoland heeft Landschapsbeheer zeker 43 bevers geteld. Landschapsbeheer schat dat een vijfde van de totale Nederlandse populatie in Flevoland haar burcht heeft gebouwd.

De bever is in de jongste provincie van Nederland vooral te vinden tussen Lelystad, Almere en Zeewolde. De andere bevers leven onder meer in de Biesbosch, Gelderse Poort, Limburg en het rivierengebied tussen Dordrecht en Nijmegen.

Schuw

Wat in Flevoland opvalt, is dat de bevers niet erg schuw zijn. De dieren zwemmen zelfs door de grachten in Almere Haven. Verwacht wordt dat de bever zich meer in de steden zal vestigen, omdat ze moeite hebben een burcht te bouwen aan de stenen waterkanten die buiten de steden zijn aangelegd.

In februari worden de burchten geteld. Hiervan bevinden zich achttien in Flevoland. In de zomermaanden telt Landschapsbeheer de aantallen dieren. In een burcht kunnen ongeveer tien bevers nestelen, maar in Flevoland is tot nu toe een maximum van zeven bevers per woonplaats gezien. De bever is vegetariër en eet vooral riet, wilgenbast en ook het wilgenroosje staat op het menu.