AMSTERDAM - In de strijd tegen overgewicht is de wetenschap weer een stapje verder. Amerikaanse onderzoekers hebben een experimenteel vaccin tegen overgewicht ontdekt, zo meldt persbureau Reuters dinsdag.

Onderzoekers van het Scripps Research Institute in California hebben een vaccin ontwikkeld tegen het zogenaamde hongerhormoon ghrelin.

Ratten

Dit medicijn kan ervoor zorgen dat iemand kan eten wat hij wil, zonder aan te komen. Het vaccin werd getest op ratten. Op de lange termijn zullen dezelfde resultaten ook voor mensen kunnen gelden.

Deze ontdekking is een geheel nieuwe benadering van de behandeling van overgewicht. Het hongerhormoon reguleert eetlust, stofwisseling en gewicht, maar houdt calorieverbranding en vetafbreking tegen. Door het vaccin kan de activiteit van dit hormoon worden afgezwakt.

Complex

Voordat dit 'wondermiddel' op mensen kan worden getest, moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar de veiligheid van het vaccin. Het menselijke systeem van honger, stofwisseling en gewicht is erg complex, aldus de wetenschappers.

Of een ghrelin vaccin veilig en effectief op een mens kan worden toegepast, moet dus nog blijken.