UTRECHT - Verbranding door een te lang verblijf in de zon is een van de grootste gezondheidsproblemen die huisartsen op het ogenblik tegenkomen in hun praktijk. Dat heeft een huisarts van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) maandag gezegd.

Ook uitdroging komt veel voor, voornamelijk bij kinderen tot drie jaar en bij ouderen. Daarnaast vormen wespensteken, zeker als daar een allergische reactie op volgt, een probleem. Het aantal gevallen van vergiftiging als gevolg van voedsel dat te lang in de warmte heeft gestaan of niet voldoende gaar is geworden op de barbecue, is niet hoger dan anders.

Sterfte

Uit de gegevens van de 45 landelijke peilstations van het Nivel blijkt tot 17 juli geen verhoogde sterfte door de warmte. De gegevens over afgelopen week zijn over zeven dagen bekend. Uit cijfers van het CBS bleek vrijdag dat door de warmte in de eerste week van juli tweehonderd mensen meer zijn overleden dan gemiddeld in zeven dagen. De cijfers van het Nivel komen van de huisartsen, daarin zijn niet die van verpleeg- en ziekenhuizen opgenomen.