AMSTERDAM - In Zeeaquarium Het Arsenaal in Vlissingen is donderdagmiddag een zeer vreemde stekelrog geboren. De rog heeft ogen op de buik in plaats van op zijn rug en heeft een soort slurfje op zijn kop.


Het roggetje is zeer levendig en zwemt lekker rond

Volgens bioloog Jan van der Veen van het zeeaquarium is de vergroeiing waarschijnlijk ontstaan in een zeer vroeg stadium van de ontwikkeling van het embryo. "Een dergelijke afwijking is vrij zeldzaam", laat van der Veen aan NU.nl weten. Volgens hem komen afwijkingen wel vaker voor onder roggen die zich nog in het ei bevinden. "Meestal gaan deze roggetjes al dood in het ei."

De bioloog noemt het zeer uitzonderlijk dat het roggetje levend ter wereld is gekomen. "Hij is zeer levendig en zwemt lekker rond", aldus Van der Veen. De stekelrog bevindt zich momenteel samen met een andere baby-rog in een speciaal opkweekbassin.

Vijand

Of de vreemde rog ondanks zijn vergroeiing oud kan worden is niet bekend. "Wanneer de rog in de vrije natuur zou zijn geboren, had dat zeker problemen opgeleverd", aldus Van der Veen. "Roggen hebben ogen op hun rug, zodat ze de vijand kunnen zien wanneer ze zich ingraven om zich onzichtbaar te maken. Wanneer dit exemplaar in de natuur zou leven, zou het zijn aanvaller dus niet kunnen zien", aldus de bioloog.

Beide roggen zijn momenteel 8 centimeter groot en eten op dit moment nog niet. Ze beginnen pas met eten als hun inwendige dooierzak leeg is. Volgens Van der Veen heeft de misvormde rog een voordeel ten opzichte van zijn soortgenoten: hij kan zien wat hij eet.

Visserij

De stekelrog komt door de intensieve visserij steeds minder voor in de Noordzee. Bij ideale leefomstandigheden kunnen stekelroggen 30 jaar oud worden en 1,5 meter lang.